Letak admin control dalam blog semasa log in

hollaa u all.. Tadi AIZ baru jer terjumpa satu tutorial menarik yang u all boleh buat kat blog u all.. lepas korang pasang bende nie,, tak perlu la korang tulis blogger.com balik lepas terkeluar dari tab.. tutorial ni menambah menu di bahagian atas dan mengambil alih function navbar.. hee,, senang kerja u all.. tak perlu penat menaip url blogger.. ^_^ jom chekidot..
so, dalam tutorial nie menambah menu kat tempat navbar.. macam..
  1. pergi ke blogger homepage..
  2. buat post dan page..
  3. tengok semua post u all..
  4. tengok komen para pengomen u all..
  5. pergi ke blogger layout..
  6. pergi ke template blog u all..
  7. pergi ke stats blog u all..
  8. pergi ke setting blog u all..
  9. dan terakhir,, log out..
fuhh,, penat menaip.. ^_^" menu ni muncul kepada admin dan bukan kepada pembaca blog u all..
sekarang masa nak dapatkan id blog pulak..

  1. pergi ke overview blog u all..
  2. tengok url kat overview tu,, mesti korang perasan ada blogger.g?blogID=47XXXXXXX kan??
  3. copy blog id tu dan gantikan xxxxxxxxx yang kat bawah ni dengan id blog u all..
<span class='item-control blog-admin'>
<style>
.control-panel ul{z-index: 20; position: absolute; margin: 0px auto; background-color: #F6F6F6; width: 100%; }
.control-panel ul li{display: inline-block; float: left; padding: 7px 0px;}
.control-panel ul li a {color:#686868;padding: 7px 15px;border-right: 1px solid #E3E3E3;font-weight: bold;font-size: 13px;}
.control-panel a:hover {text-decoration:none; color:#FC8F44;}
</style>
<div class='control-panel'>
<ul>
<li><a href='http://www.blogger.com/home'>My Blogs</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#editor/src=sidebar'>New Post</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#editor/target=page'>New Page</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#posts'>All Posts</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#comments'>Comments</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#pageelements'>Layout</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#templatehtml'>Edit HTML</a></li>
<li><a href='#' onclick='location.reload(true); return false;'>Refresh</a></li>
<li><a href='/' target='_blank'>New Tab</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#overviewstats'>Stats</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXXXXX#basicsettings'>Settings</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/logout.g'>Logout</a></li>
</ul>
</div>
</span>
 ok,, sekarang ni masa nak tampal code kat atas ni dalam template pulak..
  1. pergi template dan klik edit html..
  2. klik dalam code editor sekali dan tekan ctrl+F serentak untuk bukak search box..
  3. search <body>..
  4. tampal kod menu tadi tu kat bawah <body>..
  5. klik save dan tengok hasilnya... ^_^
tutorial dari helplogger ^_^

No comments:

Post a Comment

attention AIZ punya READERS!!
korang boleh letak gambar dengan (img)url-gambar-u-all(/img).. (tukar ( ) dengan: [ ] ^_^ )
letak blog url korang kat comment supaya senang Aiz singgah.. ^_^
terima KASIH.. pst: jangan SPAM..