Pengaruh kartun kepada kanak-kanak

Assalamualakum,, dah lama Aiz x jenguk, tulis, update, blogwalking atau dll blog Aiz.. Aiz sibuk dengan aktiviti kat sekolah,, so x dpt update blog.. T_T So, hari ni Aiz nak bukak cerita pasal pengaruh cerita khayalan kat budak budak.. Pengaruh cerita ni memang kuat.. Aiz pon masih tengok movie yg camni lagi.. =_=
Ada satu kes ni,, ada sorang budak ni berangan besar nak jadi optimus prime.. konon konon nak selamatkan dunia... and budak ni pon minumlah petrol... what happened?? budak ni mengalami kerosakan otak yang serius.. kesian.. ^_^"

Kanak-kanak minum petrol kerana ingin jadi optimus prime | Menjadi seorang superhero yang boleh menyelamatkan dunia dari penjahat memang impian setiap kanak-kanak. Tak terkecuali seorang kanak-kanak lelaki yang berasal dari China Ini. Kanak-kanak ini dikatakan obses untuk menjadi Optimus Prime. Keinginannya bermula ketika dia menonton filem The Transformers di tv dan melihat betapa gagahnya trak yang boleh berubah menjadi robot itu.

Malah keinginannya tersebut membuatnya cuba minum petrol agar dapat menjadi robot penyelamat mahluk hidup di dunia atau Optimus Prime. “Kami mendapati petrol kami selalu selalu hilang dan satu hari melihat dia ketika itu sedang meminumnya,” ujar ayah kanak-kanak itu. Kanak-kanak itu seolah-olah kecanduan minum petrol setiap hari. Dia juga berusaha untuk mendapatkan petrol dengan mencuri dari rumah jiran.

“Sejak anak saya mulai minum petrol, IQ-nya turun dan sekarang dia tidak tahu walaupun soalan matematik yang mudah. Sedangkan, sebelum itu dia adalah seorang anak yang sangat cerdas dan dia bahkan mampu memperbaiki tv.” tambahnya. Kini, kanak-kanak itu dirawat di hospital. Doktor mengesahkan bahawa petrol itu menyebabkan kerosakkan otak yang serius. -AP

So,, Aiz nak tegaskan kat sini cerita cerita khayalan macam ni tak bagus untuk budak budak... Budak budak ni tak dapat beza baik buruk lagi.. Bahayaa.. Lagi satu,, cerita cerita cenggini Y A H U D I gunakan untuk pengaruhi kita secara tak sedar.. Ni dinamakan sebagai perang saraf... Kita lama lama boleh terpengaruh dengan pengaruh cerita ni..

No comments:

Post a Comment

attention AIZ punya READERS!!
korang boleh letak gambar dengan (img)url-gambar-u-all(/img).. (tukar ( ) dengan: [ ] ^_^ )
letak blog url korang kat comment supaya senang Aiz singgah.. ^_^
terima KASIH.. pst: jangan SPAM..